[Dilema veganului] Cu ce mă săpunez, machiez, etc? (i)

Suntem obișnuiți să ne întrebăm dacă un produs alimentar are E-uri, dacă legumele sau fructele au fost tratate cu pesticide; la fel de mult ar trebui să ne îngrijorăm puși nas în nas cu sticla de șampon, demachiant, sau chiar și cu pasta de dinți. Mai toate produsele cosmetice moderne conțin substanțe toxice. Probabil pentru că nu le mâncăm, nu ne gândim prea mult la faptul că ele tot intră în organism prin piele.

Testarea pe animale e una, dar să ne gândim la un săpun sau o cremă cu rămășițe de copite, oase, ligamente, secreții, intestine de animale– tu te freci zglobiu/liniștit pe față sau corp cu chestiile astea pline de scârbos. Să mai adaug despre toate chimicalele din produsele cosmetice, unele cunoscuți alergeni? Apoi te întrebi de unde îți ies coșuri sau de ce ai iritații. Înțelegeți de ce problema nu e doar a veganilor.

Diferența dintre organic și vegan – un produs organic poate conține ingrediente animale, dar un produs vegan va fi de obicei organic, și se va bucura doar de prezența plantelor în componența lui.

La cumpărături, ai grijă să nu fie pe etichetă:

 • orice se termină în -parabenzenperturbă echilibrul hormonal al organismului, poate duce la apariția cancerelor – în săpun, pastă de dinți, majoritatea cremelor;
 • ftalații, uneori mascați sub numele de parfum chimicale plasticizante care perturbă glandă endocrină – în ojă, parfumuri;
 • mercur (mascara) și plumb (rujuri, pastă de dinți)
 • nanoparticule cum ar fi dioxid de titaniu și oxid de zinc – în creme solare
 • antibacterieni;
 • 1,4-dioxan

[sursă]

sau una din celelalte 5000 de chimicale. Spuneți-mi și mie, de ce trebuie să fii chimist ca să descifrezi ce e într-o cremă?

Un produs care nu se strică repede nu e de încredere.

Chiar dacă produsul e bio/organic, vezi să nu aibă:

 • glicerină – provine din grăsimea animalelor; există și glicerină provenită din plante, deci întreabă când poți;
 • lanolină – din lână, un alergen găsit în majoritatea loțiunilor, cremelor, în strugurel, etc etc
 • acid stearic – în săpun, deodorant, fixativ, chiar și gumă de mestecat – provine din stomacul animalelor, printre alte surse.

De ce să te ferești liste complete cu ingrediente de origine animală în cosmetice: Caring Consumer – Animal Ingredients sau aici

Ce să cauți o listă de companii de cosmetice, cei vegani au o ♥; diverse recomandări– brand-uri cunoscute din SUA și Anglia.

Mai multe

 • Skin Deep – bază de date cu detalii despre companii de cosmetice, nivel de toxicitate, etc. S-ar putea să ai câteva surprize.
 • Grupul Livejournal veganmakeup – aici poți să pui întrebări

În partea a doua voi recomanda magazine online cu produse naturale, sau pentru cei curajoși, ne suflecăm mânecile și ne apucăm să ne gătim cremele!

Sursa imagini

Reclame

Un gând despre „[Dilema veganului] Cu ce mă săpunez, machiez, etc? (i)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s