Hapciu, sau cum am învățat să-mi iubesc răceala

Prima răceală a sezonului rece m-a lovit ca un ciocan. Deși n-am avut dureri de cap, într-o seară n-am reușit să adorm de cât de înfundat îmi era nasul. A doua zi, m-am trezit și cu un gât scorojit- uitând să pun în stil ghetto-fabulous un bol cu apă pe calorifer, și gândindu-mă cu pasiune la umidificatoare coreene în toate culorile și formele. Printre lacrimi și imprecații am căutat soluțiile naturale, deși porneam știind că n-o să treacă prea repede așa.

by Pig Monkey

Am ajuns pe un site de medicină tradițională chineză și pe Earth Clinic, unde descoperi leacuri băbești de care nici babele nu știu. Râdeți voi râdeți…

Curățare prolifică apă+sare – pentru nas; e o metodă ayurvedică. Ia un ceainic mic (cum, n-ai un neti pot?) în care amesteci apă cu sare neiodată. Capul puțin înclinat, torni apa printr-o nară și iese pe cealaltă, preferabil. O să dai apă peste tot, n-o să-ți iasă din prima, dar merge. Clipul e cu un neti pot, ca să prinzi mișcări avangardiste.

Tried and tested!

Picături pentru nas – suc de usturoi; usturoiul pisat îl amesteci cu apă până ajunge la o concentrație suportabilă. Dozaj: în nici un caz tot deodată.

Ceai? Pentru că mă plictisesc repede, am făcut o rotație între:

  • ceai de ghimbir proaspăt (tăiat monezi) cu lămâie, miere și boia iute (doar 1/5 de linguriță la 200 ml)
  • apă fierbinte cu oțet de mere, și miere – oțetul e “miraculos” pentru o tuse care nu te lasă (ufff de ce ne apucă noaptea la 2?!!), și pentru răceală, și alcalinizarea corpului – 2-3 ori pe zi
  • ceai de pătlagină – pentru tuse
  • Notă: apa am încălzit-o doar până la 80 de grade – când abia începe să facă bule. O să vezi că are gust mai bun.

Licoare pentru sistemul imunitar: apă, ulei de măsline, ghimbir 1 lg + usturoi 1 cățel pisate/mărunțite. Dă-l repejor pe gât. Senzația de arsură dispare după câteva minute. E doar usturoiul care, mânca-l-ar, omoară tot ce întâlnește în cale (și-i care-i rău pentru tine).

Pentru gâtul îndurerat – am făcut o gargară neașteptată, dar eficientă, compusă din următoarele elemente esențiale: apă călduță, și boia iute. Dozaj: din sfert în sfert de oră până trece, deci fă-ți un termos (o să simți diferența după vreo oră). Dacă stomacul tău suportă, atunci merge un ceiuț din cele menționate plus miere, plus lămâie.

Am mai găsit și următoarea rețetă de sirop de casă, pentru tuse:

Într-o linguriță pui mai întâi tinctură de propolis apoi și sirop din ăsta (sau oricare de la plafar- e unul de podbal și ridiche neagră)

Tot pentru tuse sunt bune exerciții de pranayama (respirație), și următoare secvența care zice-se e pentru spate.

Și hai despre răceală. Cu trei zile înainte aveam atât de multă energie că nimic nu mă putea opri să dorm 5 ore pe noapte și să fac tot ce-mi propuneam- cu entuziasm încă. Nimic ca o răceală să-ți aducă aminte că ești copilul delicat al vieții. Apare în momentul când stresul, energia, sau orice altă suprasolicitare abandonează corpul; atunci răceala vine tiptil sau buf-buf. E un memento de la corp: ia-o mai încet. Așa că dormi, bea apă (doar apă ar fi recomandat, dacă nu, și sucuri naturale), și relaxează-te.

Și până data viitoare, nădăjduiesc că mai trece ceva vreme, cu gheara pisicii turnată peste cap și echinacea pe-o măsea.

UPDATE: Da, trecutără doar 2 luni și ceva 🙂 Cu ocazia asta am mai înnoit partea legată de tuse- care încă nu mă lasă. Dar pranayama ajută glorios de mult.

Reclame

4 gânduri despre „Hapciu, sau cum am învățat să-mi iubesc răceala

  1. ce m-a putut amuza tipul cu spalaturile nazale :)))) am auzit ca sunt bune alea cu apa si sare, da inca nu mi-am facut curaj sa le incerc 😛

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s