[În bucătărie] Banana vs. ou, și expansiunea minții ex-omnivore

Cred că am mai zis-o, să treci de la omnivor la vegan e ca trecerea de la windows la mac sau linux. Cei care rămân pe windows toată viața au impresia că e singurul sistem de operare pe care poți să faci orice vrei. Cei cu mac-uri vor uita că au trecut vreodată prin windows (memoria mea preferă lucrurile frumoase). Cu toate astea, rămân o minoritate. Și poate nu, din moment ce e la modă să ai mac, și să devii vegetarian.

Din momentul în care te apuci de rețete vegetariene sau vegane, afli că există o lume dincolo de ouă, lapte, brânză de vacă, sau carne (și da, chiar dacă e șuncă de Praga tăiată foarte subțire și abia vizibilă într-un sandviș, e tot carne). Începi să-ți pui întrebări, și să afli că există varianta vegetală pentru orice.

Plus, chiar ai nevoie de o rețetă? Nu. Dar dacă ai o rețetă preferată omnivoră, poți să faci niște substituiri simple.

  • unt – ulei de rapiță, de șofrănel (nu se arde la temperaturi mari) sau orice ulei vegetal presat la rece. Nu uita să reduci cantitatea: 100 gr unt = 70 ml ulei. Apoi, vezi cum amesteci ingredientele: cele lichide și cele uscate se amestecă separat de obicei, după care se combină.
  • ouă aici ai mai multe variante. tofu combinat cu partea lichidă, 50 gr de banană, sos/piure de mere, sau 1 linguriță de semințe de in măcinate amestecate cu apă. Când să nu folosești semințe de in: la tort de ciocolată, sau rețete asemănătoare, îi va da un gust pronunțat de cereale.
  • lapte – aici e simplu, orice lapte de semințe merge, sau de soia, sau de orez.
  • frișcă – se bate la mixer partea grasă din laptele de cocos. Evident, n-aș folosi prea des, din cauza grăsimilor saturate- 10 gr la 100 gr de lapte de cocos.

Alte ingrediente demistificate

Bicarbonatul de sodiu

Responsabil pentru bulele de dioxid de carbon, dar poate deveni instabil la temperaturi ridicate.

Praful de copt

Praful de copt are mai multă stabilitate decât bicarbonatul de sodiu, și îl complementează la prepararea produsele de patiserie.

Drojdie

E o bacterie care se multiplică și creează bule de dioxid de carbon. După amestecarea ingredientelor, se hrănește cu amidonul din alimente, cum ar fi făina, și se activează cu apă călduță și zahăr.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s