[Superviețuire] Kombucha – metodă. Partea a II-a

Am vorbit în cealaltă postare despre kombucha, acum să trecem la creație.

La 2 litri de apă pentru ceai, ai nevoie de:

 • una bucată CuSi (cultură simbiotică de drojdie și bacterii)
 • 200ml – 300 ml ceai kombucha de început (îl vei primi de obicei o dată cu ciuperca) – ideea e să fie 10-25% din totalul de lichid care va fermenta
 • 3-5 lingurițe/litru de ceai vărsat (eu asta folosesc) sau 5 pliculețe la 2 litri; iar ceaiul trebuie să fie ceai, adică Camellia sinensis, nu medicinal sau mai știu eu ce. merge ceai negru, verde, alb, oolong, pu erh.
 • 200 gr zahăr alb (minim 80 gr zahăr alb/litru) – nu intru la capitolul îndulcitori alternativi. și eu aș folosi altceva, dar ciuperconi are nevoie de zahăr ca să crească în putere
 • 2 litri de apă pură, sau dacă e de la robinet, fiartă zece minute ca să se ducă clorul
 • un recipient din sticlă sau ceramică de 2-5 litri – dacă e de plastic cultura simbiotică va absorbi proprietățile plasticului, și nu cred că vrei asta
 • un șervețel de hârtie cu care îl vei acoperi

Metodă:

 1. Fierbi apa într-o oală de inox (nu de aluminiu). E bine ca apa să fie de la o sursă cât mai pură. Eu de lene am folosit de la robinet, lăsând-o să fiarbă 10 minute. A mers.
 2. După ce fierbe, închizi focul, adaugi zahărul, și amesteci bine ca să se dizolve.
 3. Adaugi ceaiul, și îl lași 5-10 minute. Unii îl lasă peste noapte.
 4. Aștepți să se răcească până ajunge la temperatura camerei. Asta e important. Prea fierbinte și ciuperca moare. E bine deci să fie sub 40 grade, 25 grade e ideal. Bagă degetul. Frige? E încă prea caldă apa.
 5. Între timp poți curăța recipientul în care va fermenta ceaiul. *Nu* cu săpun sau alți detergenți comuni care vor afecta creșterea bacteriilor bune, ajunge cu puțină apă caldă și oțet.
 6. În recipientul de sticlă, toarnă ceaiul răcit, apoi ceaiul kombucha de început (10-25% din totalul de lichid). Poți să-l torni cu tot cu ciuperca.
 7. / Sau, poți să iei ciuperca în mână (mână bine spălată apropo) și s-o plantezi tu frumos în recipient.
 8. Acum pune recipientul undeva la căldură și ferit de posibile perturbări, 8-14 zile orientativ. 14 zile la 24 grade, 8 zile la 26+. Mie mi-a luat 3 zile la 35. Mai mult de atât și iese oțet… Dar depinde de gust.
 9. Pe la ziua 2-3 vei vedea un fel de spumă la suprafață. E de bine.
 10. Zilele 4-6 ciuperca se face opacă. Poți să începi să guști din lichid cu un pai, să vezi dacă îți place. S-a făcut? Da, dacă nu e la fel de dulce ca în prima zi, dacă e puțin carbonat, și are iz de șampanieoțet, ok!

  ziua 5-6 (vară, 30 de grade)

Depozitarea CuSi-urilor

O CuSi poate fi folosită în general trei luni fără probleme. A doua oară când faci kombucha poți să folosești fie CuSi-mamă (cea cu care ai pornit), fie CuSi-fiică (cea formată la suprafață). Pe măsură ce se adună CuSi-bebel, le putem depozita într-un borcan pe toate, având grijă să adăugăm și ceai kombucha peste ele. Astfel vor fi menținute în viață. Dă-le prietenilor, folosește-le la compost, dacă n-ai ce face cu ele.

Dacă vrei să suspenzi temporar activitatea ciupercilor, le poți pune la frigider. Înainte să le folosești din nou la preparea kombuceaiului, le lași puțin la temperatura camerei să-și revină, apoi urmezi pașii normali și n-ar trebui să fie vreo problemă.

Îmbuteliere

Eu folosesc atât sticle de plastic de 2 litri reciclate, cât și de sticlă. Mulți folosesc sticle gen Grolsch cu închidere ermetică. Dacă vrei să mai lași ceaiul la fermentat (drojdia va absorbi în continuare zahărul, ducând la carbonizare), le mai lași una-două zile pe-afară.

 • Poți să adaugi într-o sticlă bucățele de ghimbir, piure de fructe, suc de fructe natural.
 • Adaugi kombucha.
 • Lași sticla 2 zile la temperatura camerei. Dacă e de sticlă, ai grijă să nu explodeze când o deschizi de la prea mult dioxid de carbon – asta se întâmplă de obicei dacă o lași peste 4 zile. Dacă e de plastic, nicio problemă.
 • Apoi le strecori (în cazul în care ai adăugat fructe) și le pui la frigider. Gustul ar trebui să fie plăcut, lichidul ușor carbonizat.

Mai multe aici și aici, în engleză.

2 gânduri despre „[Superviețuire] Kombucha – metodă. Partea a II-a

  • Scuze Mihai, primeam atât de multe spam-uri la comentarii că nu le-am mai văzut pe cele legitime. Mai ai nevoie? Te pun pe listă și îți dau ciuperci cu lichid când vor crește mari, trebuie să fie mai cald afară – nu se există cu bani la mine 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s